Kungsleden 2003
44 mil fjällupplevelser!
Den längsta vandringen jag gjort hittills, start i Hemavan och mål i Abisko, en sträcka som motsvarar en femtedel av Sveriges längd.
Idén till den här vandringen fick jag under 2002 års Abisko-Nikka-vandring, och när en sådan tanke väl fått rota sig kan det vara svårt att hejda sig! Den ursprungliga frågan löd; kan jag klara det på tre veckor? Handlade kartor, mätte och beräknade och skruvade sedan upp prognosen till två veckor. Utfallet skulle bli 16 dagar.

Kom iväg en ljuv augustidag från busstationen i umeå och anlände Hemavan på eftermiddagen. Skulle inte börja vandra den dagen så tältplats slogs just norr om Hemavan by. Kommande morgon var det strålande väder och över 20 grader i luften. Vandringen inleddes med att gå uppför Hemavans slalombacke, en rejäl start på en dag som skulle bli lång. Kom till Viterskalsstugan efter inte alltför lång tid, fortsatte förbi Syterstugan mot Tärnasjöstugan och halvvägs dit slog jag läger. Trött och med skavsår konstateras att dagens etapp på nästan 4mil var lång, lite väl lång.

Dag 2. Lämnar det mycket vackra Tärnasjöområdet och passerar på eftermiddagen Servestugan. Nästan tom på proviant handlar jag en konserv fiskbullar. Läger slås nere vid sjön.

Dag 3. Vandrar till Ammarnäs där jag tältar på en gräsplätt i byn. Handlar mat och snask i mängder i byns ICA-affär.

Dag4. Regnar. På väg norrut går jag förbi den välkända potatisbacken, stannar och språkar en stund med några som arbetar med potatisen. Väljer man som jag gjorde att ta den gamla Kungsledendragningen ifrån Ammarnäs går man ett antal kilometer längs en mindre bilväg. Vid slutet av den finns en grillstuga där jag stannade för att rasta. En annan vandrare sitter redan där och äter. Han berättar att sina grejor är av det billigare slaget och under nattens regnande hade delar av hans tält vattenfyllts och bland annat hade sovsäcken blivit rejält blöt. Men det är sånt man lär sig av!
Slår läger halvvägs till Adolfström.

Dag 5. Till skillnad från sträckan mellan Hemavan och Ammarnäs är det väldigt få som vandrar det här avsnittet av Kungsleden och den enda person jag ser före området runt Adolfström är en lapp som åker fyrhjuling efter ett gäng renar. Karl'n var van att köra, tog sig över en jokk som det vore en vattenpöl. Ett av de häftigaste regnovädren jag varit med om sätter igång och med vinden emot mig får jag ett par rejält tuffa kilometrar. Tältar utmed ett värdshus där det fanns myntautomatdusch att tillgå. Handlar ett skrovmål som jag slukar på nolltid.

Dag 6. Härligt väder. Går till Jäkkvikk där läger slås vid någon anläggning. Har nästan slut med gas och måste ha mer innan jag går vidare norrut. Tar mig till byns bensinstation, men vad har de inte slut på om inte just gasflaskor. Hm, knasigt värre. Pratar med vaktmästaren på anläggningen och det visar sig vara en hejig person med resurser, för vad har han hemma om inte en helflaska gas från något gånget årtal. Den funkar utmärkt och jag slipper leva på kex och mackor fram till Kvikkjokk.

Dag7. Börjar med att åka båt över Hornavan som är Sveriges djupaste sjö. Kungsleden är på ett par ställen dragen över vatten som man måste passera över med båt. På andra sidan sjön går man över ett berg innan man kommer till nästa båtpassage. Uppe på berget stannar jag och kokar blåbärssoppa. Vädret är kanon och utsikten fantastisk. Det här är fjällen när de är som bäst! Går någon mil och tältar utmed en mindre bäck. Provar att fiska med lina, krok och en egentillverkad fluga, dock utan resultat.

Dag 8. Kommer till en mycket välbevarad kåta som använts vid renhållning på tidigare delen av 1900-talet. Senare under dagen ser jag en älg.

Dag9. Går till KvikkJokk. Sjön just innan byn passerar med motorbåt som man beställer via en telefon som finns utmed ett hus. Kommer till byn strax innan affären stänger och hinner därmed handla smaskigheter. Tältar på en camping.

Dag 10. Hade tänkt att jag under vandringen skulle ta en vilodag ungefär nu, men istället väljer jag att gå en kortare sträcka. Tälta vid sjön Stuor Dahta.

Dag 11. En bit av Kungsleden är beläget inom Sareks nationalpark och den passeras idag. Vädret är disigt och utsikten från bergen inte den bästa men det som skymtas verkar lovande. Tältar vid Aktsestugorna.

Dag 12. Går till Saltoluokta fjällstation där jag slår läger och bastar.

Dag 13. Passerandet över vattnet nedanför fjällstationen går med en färja. Härifrån har Kungsleden ett glapp fram till Vakkotavarre. Dit åker man med bussen som möter färjan. I Vakkotavarre har stugvärden en propeller som hon ska till stugvärden i Teusajaure. Eftersom jag liks ska dit tar jag med mig den. I gengäld får jag en massa snask samt en rökt röding! Mmm.Tältar i närheten av Kaitumstugorna.

Dag 14. Går till sälkastugorna och tältar där. Den vedeldade bastun är igång och jag lyxar även till med en öl.

Dag 15. Går till Alesjaure. Nu är det inte långt kvar.

Dag 16. Sista vandringsdagen. Kommer till Abisko på eftermiddagen och känner mig som en riktig vildman då jag inte rakat mig på över två veckor. Tältar vid Abisko fjällstation och är nöjd med vandringen.

Början på vandringen! Här vid viterskalet

Potatisbacken i Ammarnäs!

Stegar in i Norrbottens län

När jag ska till att gå över en bro kommer ett lass renar stormandes. Ägaren kommer bakom på fyrhjuling

Båttur på Hornavan, vid Jäkkvikk.

Uppe på berget norr om Jäkkvikk. Har ätit blåbärssoppa och njuter stort av livet!

En kåta. Användes för länge sedan, ändå har den bevarats såhär bra.

På Kungsleden i utkanten av Sareks nationalpark

Framme! Efter 44 mil av strapatser anländer jag nu målet Abisko.